Diş Beyazlatma
DİŞ BEYAZLATMA NEDİR VE KİMLERE UYGULANIR?
Diş Beyazlatmak (Bleaching) dişlerin yüzeyinde, yani gözenekli mine tabakasında oluşan renkli organik-inorganik ve mineral maddelerden kaynaklı renk bozulmalarını diş beyazlatma jelleri ve lazer uygulamasıyla temizlenerek doğal rengine kavuşturulmasıdır.
Hidrojen Peroksit veya Türevleri kullanılarak yapılan bir ağartma (renk açma) işlemidir. Kullanılan maddeler oksijen açığa çıkarır. Oksijenin ayrılmasıyla birlikte dişin rengi de açılır. Bu işlem; sarı, kahverengi veya gri renkli dişleri olan kişilerin daha beyaz dişleri olmasını sağlamaktadır.
Beyazlatma, ağız hijyeni iyi olan sağlıklı diş ve dişetlerine sahip hastalara uygulanmalıdır. Kozmetik bir ürün olan diş beyazlatma sistemleri her hasta için uygundur diye bir kural yoktur.
Günümüzde hastaların kendi kendilerine uygulayabildikleri (ev tipi) veya hekim tarafından hastalara uygulanan tipler (ofis tipi) olmak üzere birçok çeşit diş beyazlatma yöntemleri mevcuttur.
Her zaman, hastaya hangi tip diş beyazlatma yönteminin uygun olduğuna mutlaka diş hekimi karar vermelidir.
Beyazlatıcı Diş Macunları
Dişlerin üzerinde bulunan lekeleri içlerindeki abresiv maddeler sayesinde dişler üzerindeki lekelerin uzaklaştırılmasını sağlarlar. Bu macunlar içlerinde beyazlatıcı madde olan hidrojen peroksit ihtiva etmedikleri için dişlerin derin tabakalarına nüfus etmezler ve sadece yüzeysel lekeleri uzaklaştırabilirler.
Ev Tipi Diş Beyazlatma Sistemleri
Bunlar diş hekimi destekli uygulanan beyazlatma sistemleridir. Hekim hastadan aldığı ölçüden elde ettiği model üzerinde hastaya uygun kişisel ağız plağı hazırlar. Hasta bu plakların içine kendisine hekim tarafından temin edilen peroksit yüzdesine göre günde birkaç saat yaklaşık 4 hafta süresinde uygular. Bu uygulamanın süresi lekelerin rengine ve yoğunluğuna, dişin açılma tonuna ve dişlerde oluşabilecek hassasiyete bağlıdır.
Ev Tipi ve Ofis Tipi Beyazlatma Sistemlerinin Farkları Nelerdir?
Evde uygulanan beyazlatma ürünlerinde daha düşük kuvvetli ajanlar kullanılır. Ev tipi beyazlatma sistemlerinde hastaya uygun kişisel plaklar beyazlatma işleminde jel uygulanması için kullanılmaktadır. Hasta beyazlatıcı jeli bu plak içine koyduktan sonra ağzına uygular. Her ne kadar kişisel plaklarda olsa bu plakların kenarından dişetlerine be yumuşak dokulara sızıntı olur, buralarda bir irritasyon ve yanma oluşabilir. Ancak ofis tipi uygulamalarda hekim dişetleri ve yumuşak dokulara tam bir koruma sağlar ve bu çok önemli bir farktır. Hastanın kendi uyguladığı ve ofiste uygulanan beyazlatma metodları arasında az da olsa bir maliyet farkı vardır. Ancak ofis tipi beyazlatma sistemlerinde hastanın sağlığı ve beyazlatma etkisi açısından optimum sonuçlar elde edilir.
Dişlerdeki renklenmenin ve koyulaşmanın sebebi mutlaka bilinmelidir ve buna bağlı olarak hastanın diş beyazlatmaya uygun olup olmadığına karar verilmeli ve uygunsa ona uygun beyazlatma sistemi ve malzemesi mutlaka diş hekimi tarafından seçilmeli, temin edilmelidir.
Hekim destekli beyazlatma sistemlerinde mutlaka hasta ve hekim kontakt halinde bulunmalıdır. Hekim plağın hastanın ağzına uygunluğunun stabilizasyonunu kontrol etmelidir.
Beyazlatıcı Jeller ve Bantlar
Beyazlatıcı jeller hasta tarafından dişlerin yüzeyine küçük fırçalar yardımıyla sürülen peroksit bazlı şeffaf jellerdir. Genellikle günde 2 sefer 14 gün boyunca uygulanırlar. Beyazlatıcı bantlar ise peroksit bazlı jelle kaplanmış görünmez şeffaf bantlardır ve hasta tarafından dişlerin üzerine yapıştırılarak uygulanırlar. Her 2 tip beyazlatma sisteminde de ilk birkaç gün içinde anlık 4 ay sonunda ise nihai beyazlatma sonuçları elde edilmektedir. Ancak bu metodlar hekim kontrolünde gerçekleştirilmediği ve kullanılan beyazlatıcı ajanların içerikleri hekim bilgisi dışında olduğu için hastalara tavsiye edilmemektedir.
Ofis Tipi Beyazlatma Sistemleri
En hızlı ve en etkili diş beyazlatma sistemidir. Bu yöntemde beyazlatma ürünü direkt olarak dişler üzerine uygulanır. Diş hekimi dişetlerini ve yumuşak dokuları beyazlatıcı ajanın etkisinden korumak için üzerine koruyucu jel sürer veya lastik ile dişetlerini örter. Bu ürünler ise, özel ışık tipleri veya lazer ile kombine olarak kullanılır. Sonuç hemen ilk 30-60 dakikalık uygulama sonucunda elde edilir. Beyazlatıcı ajan üzerine ısı veya ışık uygulanmamışsa beyazlatma işlemi istenilen sonuç elde edilinceye kadar birkaç kez uygulanır.
Beyazlatma işlemi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
İlk birkaç gün aşırı aşırı soğuk ya da sıcaktan kaçınılmalıdır. İşlem sonrasında her hastanın uyması gereken bir diyet listesi vardır. Her türlü renk verici yiyecek ya da içecek yasaktır. Özellikle ilk 3 gün çok hassastır, fakat idealinde 1 hafta–10 gün dikkat edilmelidir.
Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici koyu renk barındıran ürünler işlem bitimini takiben 1 hafta süreyle kullanılmamalıdır. Aksi takdirde elde edilen beyazlık geri dönücektir.
Beyazlatma İşlemleri Kimlere Uygulanmaz?
Diş beyazlatma işlemi 16 yaşından küçük hastalara uygulanmaz. Bu yaşlardaki hastalarda pulpa odası ve dişin sinirleri en geniş boyutlarındadır. Beyazlatma uygulanırsa pulpa irrite olur, aşırı hassasiyet oluşur ve kanal tedavisine ulaşan sonuçlar ortaya çıkabilir.
Hamile kadınlara, aşırı hassas dişlere ve dişti rahatsızlığına bağlı çekilmiş dişetlerine sahip olan hastalara, beyazlatıcı ajan peroksite alerjisi olan hastalara beyazlatma uygulanmamalıdır.